Pedicurepraktijk Comfy Feet   

where feet get comfy   

Hmmm…heerlijk toch, een voetreflexmassage. Liggend onder een dekentje je voeten laten masseren: er wordt gekneed, zacht gedrukt en met olie lange streken gemaakt. Je zakt helemaal weg in een diepe ontspanning. Je lichaam ontspant zich en je geest komt tot rust.
Maar weet je dat een voetreflexbehandeling nog meer weldadige effecten heeft? Dus wat is voetreflexologie en waarom is het zo gezond?

  

Wat voetreflexologie nu precies is

De hele dag sta en loop je op je voeten. Ze hebben heel wat te verduren. Rennen, wandelen, slenteren of juist veel zitten. Op hoge hakken, in stugge schoenen, in warme gymschoenen… hoe heerlijk is het dan om aan het einde van de dag je schoenen uit te schoppen en lekker met je voeten omhoog te gaan liggen op de bank. Misschien heb je daadwerkelijk pijn in je voeten. Je kunt maar korte stukken lopen want anders gaan je voeten zeuren. Of lig je ’s nachts wakker van de steken onder in je voet. Of je voelt pijn elders in je lichaam: in je hoofd, rug of buik. Misschien kamp je met allerlei emoties. Boosheid, stress, verdriet en angst. Die zetten zich ongemerkt vast in je lichaam.
Weet je dat voetreflexologie je dan kan helpen om de pijn te verlichten en je weer beter in je vel te voelen?

De voet weerspiegelt ons hele lichaam. Zo heeft iemand met lange armen ook een lange armzone op de voet. De linker voet weerspiegelt de linker zijde van het lichaam en de rechter voet de rechter zijde. De inwendige organen vinden we terug op de voetzool. De huid, spieren, gewrichten op de voetrug.
Behalve bloed beweegt er ook energie door ons lichaam. Deze energie stroomt door de zogenaamde meridianen, die de energie afgeven aan lichaamscellen.
Disbalans in het lichaam is terug te vinden op de corresponderende reflexzone op de voet. Zo is een pijnlijke knie voelbaar op de kniezone aan de bovenzijde van de voet.
Door druk te geven op de zone gaat de energie weer stromen en wordt het zelfhelend vermogen van het lichaam gestimuleerd. Hierdoor vermindert, verdwijnt de pijn op de drukplek en uiteindelijk op de knie zelf. Op deze manier kunnen klachten in het lichaam via de reflexzones op de voet behandeld worden.

  

Een stukje historie:Voeten vertellen verhalen

In het begin van de vorige eeuw wist Eunice Ingham het al: voeten vertellen verhalen. Wist je dat de rechtervoet voor je rationele, actiegerichte kant staan, en de linkervoet je gevoelskant? Ingham ontdekte door veel voeten te masseren dat er zogenaamde reflexgebieden zijn, ofwel drukpunten. Die reflexgebieden staan in verbinding met de rest van je lichaam. Zo is er een reflexgebied voor het hoofd, de lever, de rug, noem maar op. Masseer je zo’n reflexgebied intensief dan neemt de doorbloeding van het betreffende orgaan of lichaamsdoel toe. Daarmee wordt de blokkade in het lichaam opgeheven en kan het lichaam aan de slag om zichzelf te genezen. Afvalstoffen van deze stimulatie kunnen je lichaam verlaten (daarom wordt geadviseerd om na een voetreflexmassage veel water te drinken). Na zo’n massage voel je je vaak meteen een stuk lichter en prettiger.

 

1. ontspant en ontstresst

Je lichaam reageert direct op een massage. Je spieren ontspannen. Door de focus op je voeten gaat de aandacht daar helemaal naar toe. Je komt meteen in het hier en nu en al die nog-te-doen-zaken verdwijnen even naar de achtergrond. En daarom is voetreflexologie een goede remedie tegen stress: alles glijdt van je af en dat geeft je lichaam de kans zich te herstellen.

2. Stilt pijn

Dit herken je vast: je stoot je en automatisch wrijf je over de pijnlijke plek. En ja…even later vermindert de pijn. Eenzelfde werking heeft ook voetreflexologie. Door een aanhoudende druk op een reflexgebied of drukpunt vermindert de pijn in het verstoorde reflexgebied. En juist daardoor gaat de energie weer stromen.

3. Boost voor je afweer

Uit allerlei onderzoeken van de laatste jaren blijkt dat massages bijdragen aan een betere werking van je afweer, oftewel je immuunsysteem. Zo is ontdekt dat het aantal witte bloedcellen toeneemt, wat betekent dat er meer zeg maar “soldaatjes” in je bloed zijn om de strijd aan te gaan met ziekteverwekkers of ontspoorde cellen.

4. Verbetert de doorbloeding

Je voelt het direct als je gaat staan na een voetreflexmassage: je voeten voelen lichter, warmer en soepeler. Dat komt om dat massage de doorbloeding stimuleert en afvalstoffen verwijdert. Volgens de principes van de reflexologie gebeurt dit niet alleen in de voeten, maar ook in de rest van je lichaam. Je stofwisseling verbetert daardoor waardoor je er eveneens een stuk beter gaat uitzien.

5. Bevordert een goede nachtrust

Menigeen ligt ’s nachts nog wel eens wakker. Oorzaak nummer 1 is stress. Bij stress maak je het hormoon cortisol aan en die houdt je alert en waakzaam. Geen goede uitgangsituatie om lekker diep te gaan slapen… Een voetreflexologie behandeling ontspant lichaam en geest. Daardoor neemt het cortisol af in je bloed. En kan je natuurlijk slaapritme zich herstellen.

6. Oppepper voor je humeur

Tot slot, voetreflexologie is een ultieme oppepper voor je humeur, omdat het de hoeveelheid geluksstofjes, zoals serotonine en dopamine, verhoogt. Dus nog een reden om je wat vaker over te geven aan zo’n heerlijk voetreflexmassage!